Polityka prywatności

Kim jesteśmy

Adres naszej strony internetowej to: http://www.elbi.pl.

Jakie dane osobiste zbieramy i dlaczego je zbieramy

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Formularze kontaktowe

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Te witryny mogą zbierać informację o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Jak długo przechowujemy twoje dane

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej (jeśli tacy są), przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje.

Gdzie przesyłamy dane

Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

Oświadczenie

ET-MEDIA Krzysztof Pałka, Ewa Pałka S.C. z siedzibą we Włodawie przy Al. Jana Pawła II 5, informuje, iż jest Administratorem Państwa danych osobowych.

Dane są przetwarzane w celu realizacji zawartych z Państwem umów, świadczenia usługi internetowej, telefonicznej oraz telewizyjnej, naprawy i modernizacji komputerów, sprzedaży produktów biurowych w sklepie.

Dane te nie będą udostępniane podmiotom innym niż uprawnione na mocy przepisów prawa.

Dane osobowe przez Państwa podane uzyskiwane są dobrowolnie na podstawie wyrażonej przez Państwa zgody na mocy Ustawy o RODO.

Podstawa prawna przetwarzania danych wynika w szczególności z:

  • Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną;
  • Ustawy Prawo telekomunikacyjne;
  • oraz aktów wykonawczych.

Okres, przez który dane osobowe będą przechowywane:

  • dane osobowe przetwarzane w celu zawarcia lub wykonania oraz wypełnienia obowiązku prawnego Administratora będą przechowywane przez okres obowiązywania umowy, a po jego upływie przez okres niezbędny do:
    • a) posprzedażowej obsługi klientów (np. obsługi reklamacji)
    • b) zabezpieczenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń przysługujących ET-MEDIA Krzysztof Pałka, Ewa Pałka S.C.
    • wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa, w tym w szczególności podatkowych i rachunkowych
  • dane osobowe przetwarzane na potrzeby marketingu produktów lub usług własnych ET-MEDIA Krzysztof Pałka, Ewa Pałka S.C. na podstawie uzasadnionego interesu prawnego będą przetwarzane do czasu zgłoszenia sprzeciwu przez osobę, którą dotyczą
  • dane osobowe przetwarzane na podstawie odrębnej zgody będą przechowywane do czasu jej odwołania. W przypadku udzielenia zgody na przetwarzanie przez Administratora danych transmisyjnych dla celów marketingu usług telekomunikacyjnych Administratora, dane będą przetwarzane jedynie przez okres obowiązywania umowy

Informujemy, iż mają Państwo prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania
  • sprostowania danych, jeżeli dane przetwarzane przez Administratora są nieprawidłowe lub niekompletne
  • pisemnego, umotywowanego żądania usunięcia danych
  • pisemnego, umotywowanego żądania zaprzestania przetwarzania jej danych ze względu na Państwa szczególną sytuację
  • ograniczenia przetwarzania danych
  • przenoszenia danych, czyli prawo do otrzymania dostarczonych Administratorowi danych osobowych oraz przesłania ich innemu administratorowi
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych gdy administrator danych zamierza je przetwarzać w celach marketingowych lub wobec przekazywania Państwa danych osobowych innemu administratorowi danych;
  • uzyskania wyczerpującej informacji dot.:
    • występowania Państwa danych w zbiorach Administratora oraz adresie jego siedziby,
    • celu, zakresu i sposobu przetwarzania danych zawartych w takim zbiorze;
    • stanu od kiedy przetwarza się Państwa dane w zbiorze;
    • ewentualnym źródle pozyskania danych;
    • udostępnienia Państwa danych, a w szczególności informacji o odbiorcach lub kategoriach odbiorców, którym dane te są udostępniane.

Z powyższego prawa mogą Państwo skorzystać nie częściej niż raz na 6 miesięcy. Administrator Danych Osobowych jest obowiązany, w terminie 30 dni, poinformować Państwa o przysługujących prawach i udzielić stosownej informacji na piśmie.

Z powyższych uprawnień można skorzystać w siedzibie Administratora Danych Osobowych.

COOKIES

1. Mechanizm cookies na stronie internetowej elbi.pl

Podczas przeglądania naszej strony internetowej, stosownie do ustawień przeglądarki oraz udzielonej zgody, na komputerze użytkownika (urządzeniu końcowym) może zostać zapisany plik lub kilka plików cookie. Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami mającymi na celu przybliżenie tematyki plików cookies.

Plikami cookies są dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego. Oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka) dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika w sposób domyślny. Użytkownicy serwisu (strony internetowej) mogą w każdej chwili dokonać zmiany ustawień dotyczących plików
cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej, bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje na temat jak zmienić warunki przechowywania lub utrzymywania plików cookies (zależnie od używanej przeglądarki) znajdziecie Państwo tutaj:

Niedokonanie zmian w ustawieniach w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika a w związku z tym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji. Wyłączenie stosowania cookies może jednak spowodować utrudnienia w korzystaniu z niektórych usług w ramach naszego serwisu internetowego.

Pliki cookies wykorzystywane są w szczególności w celu:

  • konfiguracji serwisu – umożliwienia ustawienia funkcji i usług w serwisie internetowym
  • uwierzytelnienia – umożliwienie informowania gdy użytkownik jest zalogowany, dzięki czemu witryna może pokazywać odpowiednie informacje i funkcje
  • przechowywania danych sesyjnych (po zakończeniu sesji wygasa)

2. Stosujemy następujące kategorie plików cookies na naszych stronach:

  • Wewnętrzne – zakładane przez nasz serwis w celu jego prawidłowego działania
  • Identyfikacyjne – zakładane przez nasz serwis w celu identyfikacji sesji i logowania użytkownika
  • Zewnętrzne – zakładane przez partnerów naszego serwisu takich jak np. Google służące m.in. analizowaniu ruchu na stronie, badaniu jego źródeł oraz akcji wykonywanych przez użytkowników, prowadzeniu kampanii reklamowych

Pliki cookies używane są również przez podmiot współpracujący z ET-MEDIA Krzysztof Pałka, Ewa Pałka S.C., tj. Google Inc. z siedzibą w 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, USA. Wykorzystujemy usługi Google Analytics, YouTube Google AdWords, które posiadają własne regulacje dotyczące polityki prywatności:

3. Kontakt
W przypadku pytań dotyczących polityki prywatności prosimy o kontakt na adres siedziby firmy lub za pomocą poczty elektronicznej na adres redakcja@elbi.pl
Jednocześnie informujemy, że zgodnie z wymogami Prawa Telekomunikacyjnego za potwierdzenie zgody na wykorzystywanie plików cookies uznaje się odpowiednie skonfigurowanie przeglądarki. Dodatkowe informacje na temat plików cookies można znaleźć na stronie www.wszystkoociasteczkach.pl

 

Zmiana wielkości czcionki