Szybki przepis na pizzę domową w piekarniku – zachwyć sowją drugą połówkę kolacją jak z restauracji

Bez względu na umiejętności kulinarne przyrządzenie szybkiej pizzy w domu nie wymaga dużego nakładu pracy. Ulubione danie możemy przygotować dosłownie w kilka minut. Własnoręcznie upieczona pizza będzie lepiej smakować niż w najlepszej restauracji. Dlatego też poniżej zamieszczamy przepis na domową pizzę!

Jak zrobić domową pizzę?

Pizza to danie o ponad 100–letniej tradycji, które pokochały miliony ludzi na całym świecie. Tego jednego z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak mało kto wie o tym, że robiąc domową pizzę, nie trzeba wszystkiego dokładnie odmierzać. Najlepsi włoscy kucharze dawkują składniki pizzy na własną miarę. Najważniejszym elementem tej potrawy jest jej ciasto. To właśnie ono stanowi serce, które w towarzystwie sera, sosu i ulubionych dodatków staje się jeszcze pyszniejsze. Co zatem będzie potrzebne do przygotowania pizzy?

Pizza – składniki

Aby przygotować ciasto na pizzę potrzebne będą:

  • 25 g drożdży – lub 7 g drożdży instant;
  • 150 ml ciepłej wody;
  • 250 g mąki;
  • 1 łyżka oliwy.
  • 0,5 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka soli.

Warto również pamiętać o tym, że drożdże należy wcześniej wyjąć z lodówki, a do ich zalewania używać wyłącznie ciepłej wody. Co więcej, tradycyjne drożdże można zastąpić suszonymi. Aby przyśpieszyć proces ich przyrastania do ciepłej wody dodaje się szczyptę cukru.

High angle view delicious pizza with vegetables on wooden table made for dinner

Jak zrobić ciasto na domową pizzę? 

Szczególne znaczenie w przyrządzeniu pizzy odgrywają dobrej jakości składniki oraz sposób wyrabiania ciasta. Aby je przyrządzić, należy:

  1. Wymieszać mąkę z roztworem drożdży i wyrabiać przez kilka minut ręcznie.
  2. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kilka minut.

I to w zasadzie wszystko. Jeżeli wielkość ciasta podwoi się, należy je dokładnie ugnieść. Należy używać do tego rąk – żaden mikser czy robot nie przygotuje odpowiednio dobrego ciasta.

Homemade making dough of pizza, pierogi. Preparation dough for cooking

Pozostałe składniki

Ponadto do przygotowania pizzy potrzebne będą:

  • Sos pomidorowy;
  • Mozarella lub inny ser.

Dodatkowo przyda się także bazylia – I w ten oto sposób mamy już pizzę margaritę. Resztę składników można wybrać wedle własnego upodobania. Z pewnością przydadzą się także papryka, szynka oraz pieczarki. Wejdź na stronę cena pieczarek – gazetkowo.pl i znajdź dodatki do pizzy w atrakcyjnych promocjach!

Jak przygotować farsz do pizzy?

Kiedy ciasto na pizzę rośnie, w międzyczasie można przystąpić do przygotowania farszu. Warzywa najpierw myjemy, a pieczarki można również obrać ze skórki. Następnie należy je pokroić w plasterki, a pieczarki można delikatnie smażyć na oliwie oraz doprawić solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sera – w przypadku żółtego, można go zetrzeć na tarce. Ostatnim etapem jest posmarowanie placka sosem pomidorowym, posypanie go serem oraz umieszczenie na nim dodatków.

Oczywiście nie można zapominać również o cudownych ziołach, takich jak oregano i bazylia, które podkreślą smak pizzy. Co więcej, przyprawy te mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Podczas pieczenia pizzy w piekarniku warto natomiast na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Wówczas ciasto nie będzie do niej przylegało. Po wszystkim pizzę wrzucamy do nagrzanego do 200 ℃ piekarnika na 20 minut.

Skip to content