Odkrywają zapomniane przepisy

Dwoje szefów kuchni z Chełma i Włodawy walczy w prestiżowym konkursie kulinarnym Good Chef 2021. Ich zadaniem będzie przygotowanie dań obiadowych według XVIII-wiecznej receptury Rozalii Pociejowej, która była właścicielką dóbr w Różance nad Bugiem. Rywalizacja będzie rozstrzygnięta podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

– Rok temu, podczas Europejskiego Festiwalu Smaku prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaprezentował odnalezioną w Kijowie, a spisaną w połowie XVIII wieku rękopiśmienną książkę kucharską: „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” – mówi Anita Lewczuk vel Leoniuk, dyrektor Muzeum Zespołu Synagogalnego we Włodawie. – Odkrycie okazało się sensacją, ponieważ książka zwiera ponad 1000 receptur, niektóre pochodzą z XVI wieku. Książka należała do Rozalii Pociejowej i potem do jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej, a  Pociejowie byli w końcu XVIII w. właścicielami rozległych dóbr, przede wszystkim Włodawy i Różanki – tłumaczy pani dyrektor. I właśnie wydanie tej niezwykłej książki kucharskiej stało się kanwą wyjątkowego konkursu, który jest jednym z elementów Europejskiego Festiwalu Smaku.

Dalszą część wiadomości znajdą Państwo na stronie Nowego Tygodnia.

1 komentarz "Odkrywają zapomniane przepisy"

  1. nie wiem, jak smakuje ,,szczuka wg Pociejów”, ale ŻEBERKA wg SYLWESTRA” reeeeeweeeeelacja ………….REEEEWEEEEEELACJA………..

  2. Internet Telewizja Włodawa

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Zmiana wielkości czcionki