Jak założyć sklep spożywczy?

Założenie sklepu spożywczego jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać, ponieważ przedsięwzięcie nie jest kapitałochłonne. Główne sekrety odnoszącego sukcesy sklepu to magazynowanie produktów, których potrzebują Twoi klienci i prowadzenie dobrej ewidencji magazynowej. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w uruchomieniu sklepu spożywczego.

Badanie rynku spożywczego

Ponieważ dane demograficzne klientów sklepów spożywczych obejmują wszystkie sfery społeczno-ekonomiczne, ważne jest, aby znaleźć niszę podczas zakładania małego sklepu spożywczego, aby się wyróżnić. Przykładami nisz w tej przestrzeni są sklepy spożywcze z żywnością etniczną, bezglutenową, organiczną, mrożoną i gotową. W branży spożywczej zawsze będziesz mieć konkurencję ze strony takich firm jak Lidl, Biedronka lub Kaufland. Skoncentruj się na tym, jak możesz zadowolić wybraną bazę klientów. Warto też patrzeć na asortyment innych firm – np. w gazetce promocyjnej kaufland.

Planowanie firmy

Ważną częścią twojego biznesplanu powinno być podjęcie decyzji, czy założyć sklep spożywczy od podstaw, czy rozpocząć działalność jako franczyza.

  • Franczyza zapewnia korzyści płynące z pomocy w marketingu i innych zadaniach startowych – jednak franczyza z dowolnym znanym sklepem spożywczym wymaga początkowej inwestycji w wysokości setek tysięcy złotych.
  • Rozpoczęcie sklepu od podstaw daje możliwość prowadzenia działalności dokładnie tak, jak chcesz, a Twoim klientom daje poczucie budowania lokalnej marki i biznesu.

Potrzebujesz biznesplanu, aby zabezpieczyć źródła finansowania. Napisz go i przedstaw potencjalnym inwestorom. Oprócz tradycyjnych pożyczek z banku, możesz rozważyć uzyskanie finansowania z własnych środków, rodziny i przyjaciół, partnerów i programów rządowych. Jeśli nie wiesz, jak samodzielnie napisać taki plan, to niektóre strony udostępniają szablony i zasoby. Pomogą Ci opracować swój własny biznesplan.

Wymagania prawne dotyczące założenia sklepu spożywczego

Przepisy prawne różnią się w zależności od miejsca – co do dokładnych wymagań dotyczących otwarcia sklepu spożywczego. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z lokalnym wydziałem handlu. Ogólnie potrzebujesz następujących dokumentów prawnych:

  • Państwowy numer identyfikacyjny zatrudnienia
  • Certyfikat założycielski
  • Zezwolenie na prowadzenie działalności
  • Zgoda na zatrudnienie
  • Umowa o zachowaniu poufności
  • Polisa ubezpieczeniowa
  • Sklep przed otwarciem będzie kontrolowany przez sanepid i miejscową straż pożarną.

Lokalizacja jest jedną z najważniejszych rzeczy dla sklepu spożywczego. Powinien być w zasięgu ludzi, najlepiej gdzieś na centrum i dobrze widoczny. Sklep powinien znajdować się w pobliżu obszaru spacerowego o dużym natężeniu ruchu.

Narzędzia handlu

Rodzaj sprzętu, którego potrzebujesz do swojego sklepu spożywczego, zależy od tego, co sprzedajesz. Zazwyczaj potrzebne są następujące elementy:

  • System bezpieczeństwa z kamerami i alarmami
  • Kasa fiskalna z maszyną do przetwarzania kart kredytowych
  • Zamrażarki i lodówki na towary łatwo psujące się
  • Półki i gabloty do ekspozycji przedmiotów
Skip to content